Belišće 1

20160730_111633_1475483250855_resized

Projekt Belišće 1 – označava plinofikacijsko kogeneracijsko postrojenje na biomasu (drvnu sječku) ukupne priključne snage, Qel = 1064 kW, Qt = 1637 kW, koje iz drvne sječke proizvodi sintetski plin za pokretanje motora i generatora.

Osnovna namjena kogeneracijskog postrojenja je proizvodnja električne i toplinske energije iz biomase primarno za kupce HEP – Hrvatska elektroprivreda d.d. (električna energija) i HF – Harburg-Freudenberger Belišće  d.o.o. (toplinska energija), odnosno i za ostale potencijalne kupce u industrijskoj zoni Belišće. Na osnovi potreba HF-a za toplinskom energijom, dimenzionirano je ukupno energetsko postrojenje koje će raditi cijelu godinu (minimalno 7.800 sati) uz odgovarajuće parametre iskoristivosti i funkcionalnosti ukupnog modela financiranja.

Gradnja kogeneracijskog postrojenja je u tijeku, a navedeno postrojenje obuhvaćat će:

  • Operativno skladište i transportni sustav drvne sječke
  • Plinifikatore, odnosno reaktore za uplinjavanje, s kompletnom pratećom opremom, hladnjacima, filterima, analizatorima, bakljom i automatikom
  • Plinski motor i generator
  • Trafostanicu i
  • Prateće objekte, radionicu, soba za upravljanje i toplinsku podstanicu.

U svom tehnološkom procesu, energana će koristiti iznimno inovativnu i naprednu tehnološku opremu tvrtke EQTEC iz Španjolske.

Kompletno energetsko postrojenje će se uklopiti na postojeću lokaciju u prometni sustav, sustav komunalne infrastrukture i opskrbe električnom energijom.

Početak rada kogeneracijskog postrojenja očekuje se krajem lipnja ove godine.

Grad Belišće, 02. ožujka 2016. – U Belišću nova ulaganja u gospodarstvo vrijedna 12,2 milijuna eura

 

OBRASCI

STANDARDNI UVJETI ZAKLJUČENJA UGOVORA O OPSKRBI TOPLINSKOM ENERGIJOM

CJENIK

 OSTALO